Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.

Jan pieter de Boer

Dr. Liesbeth Biemond, orthopedisch chirurg

In de Focuskliniek Orthopedie St Jansdal geloven we echt in de potentie van de distractiebehandeling als alternatief voor een knieprothese bij jonge patiënten met knieartrose. Daarom werken we graag mee aan de GODIVA-studie. Er is best veel werk gaan zitten in het opstarten van de studie. Gelukkig zijn bij ons de lijnen tussen de betrokken afdelingen (verpleegafdeling, röntgenafdeling, operatieafdeling, fysiotherapie) kort en waren de collega’s op die afdelingen ook enthousiast en geïnteresseerd. Hierdoor konden we snel aan alle vereisten voldoen. We zijn dan ook trots dat wij als eerste centrum een patiënt konden includeren. Wij merken dat patiënten geïnteresseerd zijn in de studie en dat er ook belangstelling is van patiënten van buiten onze regio voor deze studie. Wel vinden patiënten het lastig dat met behulp van een computermodel beslist wordt of ze behandeld zullen worden met kniedistractie of een knieprothese. Desondanks besluit een groot deel van de patiënten die geschikt zijn voor de studie mee te doen. De eerste behandelingen zijn goed gegaan en de patiënten zijn gelukkig ook tevreden.

Janneke van Eerde, 60 jaar

Voordat ik een knieprothese kreeg had ik veel pijn in mijn knie. Daardoor werd mijn dagelijks functioneren belemmerd. Mijn arts heeft me over de GODIVA-studie geïnformeerd, al had ik al eerder van kniedistractie gehoord. Ik heb besloten mee te doen aan de studie omdat ik me voor kan stellen dat inzicht in een nieuwe techniek om artrose te verlichten interessant kan zijn. Zeker voor jongere mensen. Ik heb in de GODIVA-studie een knieprothese gekregen. De operatie is goed verlopen en dit proces heb ik als heel positief ervaren. We zijn nu drie weken verder sinds de operatie. Het revalidatietraject is zoals verwacht pittig, het oefenen en het ongemak vallen niet altijd mee. De dagelijkse handelingen kosten nog wel veel energie, maar ik weet me aardig te redden met hulp en ondersteuning.

Bianca Hersbach, 55 jaar

Voorafgaand aan de behandeling had ik erg veel pijn in mijn knieën en benen. Ik droeg elke dag een kniebrace of tape. Ik liep slecht en kon nog maar kleine stukjes lopen, hierdoor kreeg ik ook rugpijn. Mijn arts vertelde me over de GODIVA-studie. Vanwege mijn leeftijd is het eigenlijk nog te vroeg voor een knieprothese, maar de pijn was onhoudbaar. Over kniedistractie had ik nog nooit gehoord. Ik heb besloten mee te doen aan de studie en werd geloot voor kniedistractie. De zes weken met het frame heb ik als intensief en pijnlijk ervaren, met name rondom de botpennen. Sinds het verwijderen van het frame gaat het redelijk. Ik ben aan het revalideren en ik heb nog wel last van mijn been en rug. Ik hoop dat als de uitkomsten van het onderzoek goed zijn, mensen sneller behandeld kunnen worden en niet meer zo lang met pijn hoeven rond te lopen.