Risico’s
De extra onderzoeken bij GODIVA-BONE kunnen de volgende bijwerkingen, nadelige effecten of ongemakken voorkomen.
De extra onderzoeken bij GODIVA-BONE kunnen de volgende bijwerkingen, nadelige effecten of ongemakken voorkomen.
Bij een bloedafname wordt met een holle naald een ader in de arm aangeprikt. Dit proces kan wat pijnlijk zijn en sommige mensen kunnen zich licht in het hoofd voelen of flauwvallen tijdens het prikken. Hoewel het risico op infectie of letsel laag is, kan er soms een blauwe plek ontstaan op de prikplaats. Er worden per keer twee buisjes bloed afgenomen, wat neerkomt op 20 ml. Bij volwassenen levert deze hoeveelheid geen problemen op. Ter vergelijking: iemand die bloed geeft bij de bloedbank, doneert per keer 500 ml bloed.
Bij het maken van een CT- en DEXA-scan wordt röntgenstraling gebruikt. Bij dit onderzoek is sprake van in totaal ongeveer 0,5 mSv aan extra straling. Ter vergelijking: de ‘gewone’ straling die iedereen in Nederland sowieso krijgt, bedraagt ongeveer 2,9 mSv per jaar. Het kan geen kwaad om voor een medische reden een onderzoek of behandeling met straling te ondergaan. In het geval van zwangerschap, kan de straling gevaarlijk zijn voor het ongeboren kindje. Daarom vraagt de arts altijd of een patiënt mogelijk zwanger is voor het ondergaan van een scan. Als een patiënt vaker een onderzoek met straling krijgt, is het raadzaam dat patiënt en onderzoeker bespreken of deelname verstandig is. Het advies is om de komende tijd niet nog een keer mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek met straling.
Bij het maken van een MRI-scan zijn er een aantal zaken waarop gelet moet worden. Belangrijk is dat er geen metalen voorwerpen in of op het lichaam zijn, zoals een pacemaker of metalen clips in het hoofd voor de behandeling van een aneurysma. De reden hiervoor is dat een MRI-scanner een zeer krachtige magneet bevat. Implantaten gemaakt van titanium zijn echter veilig in de MRI-scanner, omdat ze niet magnetisch zijn. Een MRI-scan produceert harde geluiden, wat sommige mensen als vervelend kunnen ervaren. Om dit te dempen, worden oordopjes of een koptelefoon verstrekt.
In sommige gevallen kan het nodig zijn om voor de MRI-scan een contrastmiddel te drinken. Hoewel dit zeldzaam is, kan het bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken, zoals misselijkheid, braken, waterige ontlasting en darmkramp.
Tot nu toe is er geen bewijs dat een MRI-scan schadelijk is voor het ongeboren kind. Desondanks is het belangrijk om zwangerschap of een vermoeden daarvan altijd aan de behandelend arts te melden voordat u een MRI-onderzoek ondergaat.