Extra handelingen

In GODIVA-BONE worden de kenmerken van het bot rondom de knie in detail in kaart gebracht bij 200 mensen die de distractiebehandeling in de GODIVA-studie ondergaan. We zullen extra metingen uitvoeren vóór de distractiebehandeling en twee jaar na de behandeling.

De extra onderzoeken voor GODIVA-BONE zijn volgende.

 • MRI-scan

  Hiermee kan de kwaliteit van het bot goed beoordeeld worden.

 • CT-scan

  Hiermee kan de vorm, dikte en structuur van het bot in de knie goed in kaart worden gebracht.

 • DEXA-scan

  Hiermee kan de botdichtheid worden gemeten.

 • Bloed- en urineonderzoek

  In bloed en urine worden stoffen onderzocht die iets zeggen over de aanmaak en afbraak van bot. Hiervoor wordt per keer twee buisjes bloed afgenomen, wat neerkomt op 20 ml. Bij volwassenen levert deze hoeveelheid geen problemen op. Ter vergelijking: iemand die bloed geeft bij de bloedbank, doneert per keer 500 ml bloed. Daarnaast zal er urine worden verzameld.

 

Voor dit onderzoek zijn er twee momenten waarop de onderzoeken uitgevoerd worden: vóór de distractiebehandeling en twee jaar na de behandeling. Er zal geprobeerd worden deze onderzoeken zoveel mogelijk te plannen op de dagen dat de deelnemer al in het ziekenhuis moet zijn voor de GODIVA-studie. Een bezoek duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Voor alle onderzoeken binnen de GODIVA-studie worden de nieuwste technieken gebruikt om kenmerken te identificeren die verband houden met het de kans op succes van de distractiebehandeling. Hiervoor wordt samengewerkt met academische centra en gespecialiseerde bedrijven in Nederland en Europa.

Klik hier voor de deelnemende centra