Knieartrose

Knieartrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de knie dunner wordt. Dit leidt tot blijvende en toenemende pijn en functiebeperkingen, vooral bij inspanning maar ook in rust. Patiënten kunnen daardoor een verminderde kwaliteit van leven ervaren. De pijn en functiebeperking worden vaak veroorzaakt door schade aan het kraakbeen en het onderliggende bot, evenals ontsteking van de binnenbekleding van het gewricht. Artrose verdwijnt niet meer en wordt vaak gaandeweg erger. Er zijn behandelopties beschikbaar om de klachten te verminderen en de mobiliteit te behouden.

Lees meer over knieartrose

De behandeling

De behandeling van knieartrose hangt af van de ernst van de aandoening. Het verloop is doorgaans als volgt:

Vaak is de eerste stap een behandeling met bijvoorbeeld pijnstillers, ontstekingsremmers, leefregels en/of fysiotherapie.

Bij onvoldoende effectiviteit van de conservatieve behandeling uit stap 1 en een duidelijke ontsteking, kan ervoor gekozen worden om te starten met injecties met corticosteroïden in het gewricht. Daarnaast kan worden gekozen voor braces of andere ortheses.

Wanneer conservatieve behandeling en injecties onvoldoende resultaat geven, kan een operatie nodig zijn. In eerste instantie zal indien mogelijk gewrichtssparende chirurgie overwogen worden, bijvoorbeeld een osteotomie bij een standsafwijking.

Blijven er na alle vorige behandelopties veel klachten en pijn bestaan, kan een knieprothese worden overwogen. In dit geval kan een patiënt in aanmerking komen voor deelname aan de GODIVA-studie, kniedistractie is dan ook een behandelmogelijkheid.

De Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) heeft richtlijnen hoe en wanneer deze verschillende vormen van therapie toe te passen.